L'Arxiplegats

Ja fa uns anys, en el nostre Arxiprestat vam començar a editar un butlletí amb uns tres números per any. Li vam posar de nom Arxiplegats per motivar la gent de l'Arxiprestat a compartir més la nostra vida i acció.

En aquesta secció trobareu lúltim número publicat per descarregar i un bloc amb les notícies.

Arxiplegats Advent 2010
advent10blanc.pdf
Documento Adobe Acrobat 2.1 MB
advent10taronja.pdf
Documento Adobe Acrobat 980.7 KB

Recordeu que podeu enviar-nos els vostres articles a: arxiplegats@gmail.com

dom

14

nov

2010

Xerrada d'Advent

Leer más 0 comentarios

jue

19

ago

2010

Notícies del Consell Pastoral Arxiprestal

Noves incorporacions:

Comencem donant la benvinguda al dos nous membres del Consell: la germana Gertrudis Gabarró, de la Comunitat de Missioneres d Natzaret de la Sagrera, com a representant de les Comunitats Religioses i en Josep Castells, com a representant de la Parròquia de Sant Andreu, que s’han incorporat en substitució respectivament de la germana Montserrat Baró, de les Germanetes de la Assumpció i de Josep Nicolàs, de Sant Andreu.

 

Trobada de religiosos/es:

Alguns notes sobre la trobada d religiosos/es que es va celebrar el 15 de novembre i que va estar presidida pel bisbe Sebastià Taltavull, auxiliar de Barcelona:

-      Destacar la importància de mantenir la trobada com a punt d’encontre per compartir experiències i preocupacions en el treball pastoral i de conjunt.

-      Valorar la seva presència en tasques de primer nivell, com son la educació i la sanitat, que els  facilita el contacte amb nombroses famílies i pe tant la seva intervenció en tasques del Pla Pastoral.

 

Propostes de possibles accions de treball en comú:

-      De quina forma donar a conèixer Jesús a persones que no n’han sentit parlar de l’Evangeli (primer anunci).

-      Com poder acostar-nos a aquelles persones que en un moment determinat s’han allunyat de l’Església.

-      Trobar camins comuns en els treballs de solidaritat

-      Trobar espais comuns per compartir la Paraula

 

Continuem treballant el Pla Pastoral Diocesà.

-      Nou material per la preparació del baptisme.

-      Potenciar els grups de acollidors de matrimonis, i facilitar la seva formació.

-      Valorar els moviments d’Acció Catòlica que ja funcionen a l’Arxiprestat: JOC, ACO, MIJAC, MCJ, MSA.

-      Creació de equips de primer anunci, que puguin presentar l’evangeli a les families com a proposta de vida.

 

Dia del CEL a les parròquies

Aquest any s’ha celebrat per primera vegada el dia del CEL a les parròquies. Ha estat el 24 de gener i es pretén celebrar-lo cada any el quart diumenge de gener.

 

Altres propostes de futur:

Creació d’una web arxiprestal, per posar en comú informacions i comentaris de les activitats a les diferents parròquies.

 

Propera visita del Sant Pare a Barcelona:

Amb motiu de la anunciada visita del Papa Benet XVI a Barcelona el diumenge dia 7 de novembre, per presidir la consagració del Temple de la Sagrada Família, el Sr Cardenal Arquebisbe Lluís Martínez Sistach, ens invita a tots els barcelonins que ens preparem, amb la pregària, per rebre al Sant Pare que ve en el nom del Senyor, i a que treballem des d’ara en la preparació de la visita apostòlica per oferir al Papa un acolliment filial, devot i entusiasta.

1 comentarios

jue

19

ago

2010

La ACAT a l’Arxiprestat (ACAT)

La ACAT (Acció dels Cristians per l'Abolició de la Tortura), fundada a França per dues dones protestants i establerta actualment a trenta països, és una organització internacional no governamental i ecumènica que reuneix cristians de totes les confessions, per lluitar per l’abolició de la tortura i de la pena capital

 

L’Arxiprestat de Sant Andreu es va adherir com a soci de la ACAT al desembre de 2008.

 

Com actua la ACAT?

-          Informa i denuncia a través de xerrades, debats, intervencions en mitjans de comunicació, en diaris i revistes i amb el seu propi butlletí.

-          Dóna suport a les víctimes mitjançant crides urgents adreçades als governs i a les seves ambaixades a l’Estat espanyol.

-          Col·labora amb altres organitzacions que lluiten pels drets humans dins i fora de l’Estat.

-          Prega pels torturats, pels torturadors i pels seus respectius familiars.

 

El Grup ACAT arxiprestal està format per set persones, una de cadascuna de les sis parròquies de l’Arxiprestat i la coordinadora: Gemma Figueras.

Les accions que ens proposem dur a terme son:

-          La preparació de una pregària arxiprestal anual, a celebrar cada any en una parròquia diferent. La d’aquest any va tenir lloc el 26 de març a Sant Pacià.

-          Informació a les parròquies, amb la lectura de un manifest unitari, el dia del perdó en el temps de Quaresma.

-          Repartiment a les parròquies dels fulls de crides urgents, i de les cartes de rebuig adreçades als primers ministres i als ambaixadors dels països on se’ns proposen les crides urgents.

 

Recordem la darrera crida urgent, que encara podeu contestar, ens proposava protestar davant els representants del govern de Nigèria pel risc d’execució de 300 condemnats a mort. Per tal de fer lloc a les presons, els governadors dels 36 estats federats de Nigèria es van posar d’acord, el dimarts 20 d’abril del 2010, per a fer executar 300 condemnats a mort.

 

Properes accions:

Pel dia 26 de juny, amb motiu del “Dia internacional de suport a les víctimes de la tortura” està convocat un acte públic a la Plaça Sant Jaume per fer manifest el rebuig a tota mena de tortura, a la pena de mort i a la vulneració dels Drets Humans en el món.

0 comentarios

jue

19

ago

2010

Trobada de Pasqua a la parròquia de Sant Andreu de Palomar (Josep Castells i Anglada)

El passat diumenge 18 d´abril d´enguany a la nostra Parròquia vàrem portar a terme, la  “Trobada de Pàsqua”, en la que persones vincul.lades a la comunitat parroquial ens vem trobar per senzillament compartir i reflexionar sobre diferents aspectes que ens preocupen i afecten.

 

Es va començar la diada amb l´Eucaristía  per després un senzill vermut ens va servir per compartir en comunitat i d´una forma informal. Després un dinar col.lectiu  de germanor a on els participants van portar plats preparats de casa seva , postres, ..... , va donar pas a la tarda a on  vem tractar diferents temes.

 

El tema de la trobada era “Cristians de Sant Andreu compartiu  amb tothom l´Evangeli”.

 

Un membre de la comunitat va fer la presentació i motivació de la trobada i seguidament els participants es van dividir en cinc grups per tractar  els àmbits següents:

 

-       Persones implicades i interessades en el barri.

-       L´acolliment de persones que passen moments dificils.

-       La gent gran.

-       Fer camí amb les famílies joves.

-       Els joves i adults dels Moviments.

 

Una vegada finalitzat, els responsables dels diferents grups van exposar a tots els participants les conclusions a que habien arribat en una posada en comú.

 

Com les anteriors trobades, va ser una Diada de Pàsqua que ens va ajudar a tots a fer camí vers l´Evangeli, amb l´idea de que cal ser cristians i membres actius  que volem ser de la nostra Església.

0 comentarios

jue

19

ago

2010

Trobada General del Moviment Cristià de Joves de la Diòcesi de Barcelona (MCJ)

El diumenge dia 28 de febrer de 2010, a la parròquia de Sant Pacià del nostre arxiprestat, el i les joves del Moviment Cristià de Joves (MCJ)  de la Diòcesi de Barcelona vàrem celebrar un dia molt especial per a nosaltres: el de la Trobada General. Aquest és un dia festiu, per aplegar-nos des de les diverses parròquies de la Diòcesi en les quals participem, i celebrar junts la nostra fe, com a joves enmig del món i com a joves implicats en la parròquia. Així, el lema d’aquesta trobada ens ho fa ben palès: “24x7: solidaris i responsables cada dia”.

Amb gran alegria, vàrem iniciar la trobada amb una pregària on ens va acompanyar el bisbe de la Diòcesi, el Sr. Cardenal Lluís Martínez Sistach, que ens va dedicar unes paraules encoratjadores, animant-nos a buscar cada dia una estona de pregària personal per així després poder ser sal i llevat en el nostre entorn. Vàrem continuar amb una xerrada del professor Josep Cobo, que amb el seu estil provocador ens va animar a adonar-nos del que és l’essencial de la fe cristiana: la fe en el Ressucitat, el perdó i l’amor. Després, vàrem afegir-nos a l’Eucaristia de la comunitat de Sant Pacià, com acció de gràcies a Déu per aquest curs. Finalment, després de compartir un dinar de germanor, a la tarda vàrem comentar en grups el que més ens havia impactat de la xerrada del professor Cobo i vàrem acabar-ho escenificant de manera divertida i festiva com si es tractés d’un programa de televisió. Va ser doncs una jornada que ens omple d’energies en aquesta Quaresma, camí de la Pasqua!

0 comentarios

jue

19

ago

2010

CARITAS Arxiprestal (Azucena Molinos, treballadora social de Càritas Diocesana i referent de l ‘arxiprestat de Sant Andreu)

Benvolguts  Amics i Amigues de la Comunitat.

Primer de tot, donar-vos  les gràcies per tots els aliments que hem rebut al llarg d’aquests mesos a les parròquies i als estancs muntats a tal efecte , en els diferents punts del barri,per poder donar resposta als més necessitats.

Ha estat gràcies a tots vosaltres que heu volgut aportar aquest granet de sorra tan necessari en aquesta època de crisi, doncs aquest any ha hagut un augment de la demanda d’aliments als diferents servei d’acollida parroquial i pel contrari una forta disminució de la quantia de productes alimentaris provinents del Banc d’Aliments.

Fixeu-vos , l’any passat vam atendre unes 250 famílies entre les dues parròquies i aquest any hem superat les 300 famílies ateses al mes,  amb un promig de 3-4 membres per família.

Tots som conscients que aquesta crisi, ens ha afectat a tothom i malauradament a la població amb una situació de major vulnerabilitat,   però malgrat això,  la nostra comunitat  ha estat més solidaria que mai.

És per aquest motiu que vull agrair-vos  de part de la Comissió de Càritas Arxiprestal , formada per representants de les sis parròquies, el diaca, representant dels mossens i jo com treballadora social de Càritas Diocesana, referent de l’Arxiprestat de Sant Andreu,  el  vostre esforç  per la magnifica resposta  incondicional que heu mostrat vers  les crides parroquials.

Gràcies pel vostre donatiu, gràcies per la vostra aportació en espècie,  amb els quals hem pogut donar una millor resposta a la demanda explicita de la gent que en aquest  moment  ho necessita.

Com a Treballadora social que porta a terme l’acompanyament  parroquial  de l’arxiprestat des de gener de 2008, vull aprofitar l’ avinentesa per agrair el fort compromís social  dels voluntaris que participen en les accions parroquials de l’Arxiprestat:  acollides parroquials, aliments, robers, reforç s escolars, mòdul de cuina, tramats de vida, centre obert  CEL...etc, que amb el vostre  temps de dedicació i les ganes de plantejar-vos  nous reptes de futur  pel bé de la comunitat,  esteu fent una gran tasca social arxiprestal  que amb la vostra inquietud  compromesa la feu  viva i en marxa.

0 comentarios

jue

19

ago

2010

El CEL Bon Pastor i les activitats del 75è aniversari de la Parròquia (CEL)

Des del CEL estem estem vivint de prop totes les activitats relacionades amb el 75è aniversari de la Parròquia. És per això que n’hem fet difusió a les famílies per tal que participin de les celebracions i actes programats.

Com a centre vam assistir a la xocolatada organitzada pels Comerciants del Mercat, vam disfrutar i participar de la diada de Sant Jordi, dins les activitats programades amb la xarxa d’entitats “Recull i Juga”, i els nostres infants amb les seves poesies i dibuixos de la diada, fins i tot, van guanyar algun premi.

A la vegada per tal de dur a terme l’exposició fotogràfica dins l’església vam treure la pols d’alguns albúms. Al veure les fotos ens vam andonar de tota la història visual del centre, que precedeix el moment actual. Moments dedicats a l’educació dels infants, esforç, dedicació voluntària i molta il·lusió per part de les persones que han fet possible que el projecte de centre obert que tenim ara es fés realitat.

Per tant, ens sentim d’enhorabona en aquest projecte comú i felicitem la gran tasca de la Parròquia del Bon Pastor!

0 comentarios

jue

19

ago

2010

Celebrem 75 anys de vida (Parròquia El Bon Pastor)

Des de la Vigília Pascual fins al diumenge 20 de juny estem celebrant a la parròquia del Bon Pastor el nostre 75 aniversari.

Amb els diversos actes que hem programat pretenem recuperar la memòria històrica als membres actuals de la parròquia i al nostre barri.

Les tres exposicions fotogràfiques, la taula rodona sobre el paper de la parròquia en el barri, la presentació d’un llibre sobre aquesta història… han volgut ajudar-nos a fer-ho.

Hem volgut també fer participar als infants de les Escoles del barri, fent un concurs de dibuix i redacció sobre com veuen la parròquia. El resultat ha estat molt creatiu i simpàtic. La celebració final, que serà el diumenge 20, a les 12 hores, serà la cloenda, presidida pel Sr. Cardenal, seguida per una ballada de sardanes i un dinar popular.

Però tota aquesta part celebrativa i festiva, hem volgut complementar-la amb dues altres dimensions de la vida cristiana i de comunitat cristiana: l’aprofundiment en la fe i la dimensió caritativa o fraternal. Per això, a l’Advent, vam proposar una experiència d’exercicis espirituals en la vida diària, seguint la metodologia de Sant Ignasi. Ho vam oferir a tothom que volgués, i durant 5 mesos, un grup de persones de diferents edats han fet aquesta experiència, molt ben valorada. Pel que fa a la dimensió caritativa, hem volgut potenciar un fons de solidaritat, que funciona amb el sistema de micro-crédits, per ajudar a persones del barri, de manera digna i responsable. Aquesta experiència l’hem batejada amb el nom de El Pot de Sarepta-Bon Pastor, seguint la idea del text bíblic (1Re 17,7-16).

Encara estem en plena celebració, però la valoració va sent molt positiva. Voldríem que fos una ocasió per potenciar algunes iniciatives i endegar altres amb l’aportació de la gent que actualment participa i d’altres de nous que vulguin sumar-s’hi. Creiem que està sent una bona ocasió per prendre consciència del nostre paper al barri, seguint aquella imatge evangèlica del llevat dins la pasta, que lògicament inclou la consciència de que no sempre ho hem estat ni ho som, tal i com se’ns demana; per tant voldríem acollir les crides de conversió que anem descobrint.

Tot amb tot, l’experiència  celebrativa amb to festiu, participatiu i popular està siguent un to que ens és signe d’identitat a la parròquia. I per molts anys!!!

Leer más 0 comentarios

jue

19

ago

2010

Som una Església evangelitzadora (Pep Soler)

Entendre el nostre ser església com evangelitzadora ens obre les portes a trobar el veritable sentit del nostre ser església i ens convé perquè hi ha dos factors que enfosqueixen el nostre  sentir-nos església: per una banda el constatar que no interessa i ho vivim a través de persones que han desaparegut de les nostres comunitats o les noves generacions que ens miren com si fóssim peces d’un museu que màxim produïm el reconeixement de que per nosaltres està bé però que som els últims i per altra banda el constant sortir als medis implicats en afers que contradiuen l’evangeli que prediquem i en alguns cassos amb un interès especial per anar burxant en unes ferides i d’aquesta manera fer mal.

No estem cridats a la lamentació de que anem quedant fora del circuït de la vida moderna, ni tampoc situar-nos en una defensa acarnissada de la nostra institució. Aquestes són maneres que acaben desnaturalitzant o al menys enfosquint l’evangeli que és la nostra raó de ser.

Ara més que mai ens cal obrir portes, mirar cap enfora, i sobretot esdevenir servidors de l’evangeli.

Ho compartíem en el darrer Consell Arxiprestal: no es tracta de buscar addictes a una institució, ni tan sols cobrir les tasques que ens sembla  que aquesta necessita. Es tracta sobretot de que allò que neix de nosaltres tingui el seu origen en l’evangeli, que ressoni en nosaltres la veu de Jesús: “aneu i prediqueu”. I això té com espai el carrer, allà on s’ha de fer visible el que som com a creients.

I ser-hi com a creients vol dir ser testimonis, que la nostra vida, la nostra manera de fer transparenti l’evangeli, que el que diem, les decisions que prenem, la manera de fer  faci visible l’evangeli. I això no cridant, imposant-nos, buscant reconeixements o anar a la caça de privilegis, ni tampoc podem pretendre tenir resposta a tot; no és això el que dóna valor a allò que anunciem, la nostra pròpia ignorància ens posa més a prop d’un evangeli que es manifesta on vol i que ve al nostre encontre. El que fa que el nostre testimoni doni fruit és Déu, és ell el que ha posat en la llavor tota la bondat perquè sigui així.

I també anunciant l’evangeli de forma ben explícita; dèiem: “les noves generacions tenen dret a conèixer Jesús”. No podem donar per suposades les coses, molts no han tingut accés a allò que per nosaltres és molt sabut o que tenim molt integrat en la nostra vida.

Tot això ens fa valorar moltes de les vivències que tenim en les nostres comunitats: d’acolliment, de contacte amb l’evangeli, de catequesi, de sortir al carrer, d’acompanyament, de fer espai perquè els que no hi són es trobin amb l’evangeli, d’alegrar-nos i estimar el que viuen els joves encara que facin trontollar moltes de les coses que hem anat muntant nosaltres.

I sobretot valorem tot allò que crea un clima positiu en les nostres parròquies, que crea l’alegria de viure l’evangeli, de passar-s’ho bé en les celebracions, de que hi hagi un clima de família, d’atenció a l’altre, de compartir el que es viu, de sentir-se recolzat en el moment que viu.

Ser una església evangelitzadora no és només fer una tasca, sinó que es prestar-nos a que l’evangeli configuri la nostra vida, ens en doni el gust i ens faci gaudir del nostre ser creients. Urgent per a nosaltres en aquet moment.  

1 comentarios